READING

Repensa’t. Accepta la seva llibertat

Repensa’t. Accepta la seva llibertat

La paella pel mànec

“Si fas servir els diners per sotmetre la teva parella, si necessites ser qui guanya més per sentir-te bé, tens un canvi pendent al teu davant”.

Crec que la meva àvia va casar-se per pressió social. No veia cap altra alternativa: casar-se o fer-se monja. És trist perquè quan miro les seves fotos gairebé mai somriu. Tampoc el meu avi. Crec que la seva relació no va ser feliç.

Miro enrere i entenc el que varen viure: van ser víctimes d’una època gris de postguerra i repressió. Van interioritzar l’errònia idea que ser parella era, simplement, casar-se, reproduir-se i aguantar. Van interioritzar els rols de l’època. No van teixir una relació que els enriquís mútuament, sinó una relació de domini.

En aquella època molts homes miraven les dones com a criades. Fins i tot, els donaven uns diners per passar la setmana: els havien de gestionar com podien per sostenir la família. Una situació de clara violència ja que les menystenia, les infantilitzava i les mantenia al marge de l’economia. No gaudien de la llibertat per poder fer i desfer al seu criteri.

Han passat els anys, però encara avui arrosseguem aquest llegat d’un passat no tan llunyà. I fa mal perquè aquest desequilibri de poder impedeix una relació igualitària, una relació on cada part aprèn i  comparteix amb l’altre. Sovint aquest control econòmic (que és violent perquè en una parella ningú és més que l’altre) és la punta d’un iceberg que ens impedeix una relació lliure i feliç.

I deixa’m, com cada setmana, fer-te algunes preguntes que et poden ajudar a reflexionar sobre aquest tema.

Et molesta o et molestaria que la teva parella guanyés més diners que tu?

Si aportes la major part dels ingressos, això et fa sentir superior?

Utilitzes els diners per fer mal o menystenir la teva parella?

Tens el control de l’economia familiar i mantens l’altra personal al marge de les decisions?

Supervises i li retreus les seves despeses?

Si fas servir els diners per sotmetre la teva parella, si necessites ser qui guanya més per sentir-te bé, tens un canvi pendent al teu davant. Un canvi que pot millorar la teva relació i fer-la més lliure i respectuosa. Un canvi que passa per acceptar la llibertat i la independència de l’altra persona.

Si et passa, repensa’t.

Daniel Gabarró
Mestre, psicopedagog i formador.


La Campanya Impensables és una campanya 360º amb un objectiu clar: fer impensables les violències masclistes. Una campanya creada a partir de la col·laboració i cooperació de diverses administracions i entitats del Solsonès.

INSTAGRAM
SEGUEIX-NOS
Please Add Widget from here